Home > BOEKJE > Meesters in hun vak, wijkverpleging nieuwe stijl
BOEKJE

Meesters in hun vak, wijkverpleging nieuwe stijl

Met de terugkeer van de wijkverpleegkundigen in de wijk verandert het werk van deze beroepsgroep enorm. Voor Zusters & Co schreef ik Meesters in hun vak, wijkverpleging nieuwe stijl, te gebruiken als handleiding in de dagelijkse praktijk van vernieuwing.

Er moest wel iets gebeuren want het aanbod- en productgerichte werken van wijkverpleegkundigen heeft nooit goed gewerkt. Om maar wat te noemen. De kosten rezen de pan uit. Het werk werd vaak niet efficiënt gedaan. Cliënten waren ontevreden omdat zij steeds een andere zorgverlener op bezoek kregen. En de samenhang en betrokkenheid binnen teams van wijkverpleegkundigen waren ver te zoeken.

De wijkverpleegkundige van nu werkt heel anders: ze is autonoom, zichtbaar in de wijk en weet van wanten. Ze biedt op de eerste plaats goede zorg. Dit wil zeggen: naast het uitvoeren van allerlei verpleegkundige handelingen, vergroot ze vooral de zelfredzaamheid van haar cliënten. Ze luistert naar wat haar cliënten te zeggen hebben, kijkt wat er aan de hand is en vraagt wat zij nodig hebben. Voor sommige bewoners is zij zelfs een vertrouwenspersoon.

Maar er is meer. De wijkverpleegkundige van nu heeft ook goede communicatieve vaardigheden en is een waardevolle gesprekspartner voor collega’s, de organisatie, de huisarts en andere hulpverleners. Bovendien kan zij zich goed positioneren en presenteren.

Ze is ondernemend. De nieuwste informatie op haar vakgebied spoort de wijkverpleegkundige van nu zelf op via internet. Continu werkt ze aan haar eigen ontwikkeling en onderneemt ze actie om tekorten aan kennis in de beroepspraktijk aan te vullen. Samen met haar collega’s geven ze elkaar feedback en hebben ze duidelijk op hun netvlies wat hun taken zijn en die van andere samenwerkingspartners.

Maar een meester in het vak word je niet zomaar. Daar is toewijding voor nodig, discipline en de wil om permanent te leren.

 

Voor dit boekje interviewde ik Margriet Torny, eigenaar van Zusters & Co, en sprak ik met professionals en bestuurders.