Home > BOEKJE > Wijkverpleging nieuwe stijl: meesters in hun vak
BOEKJE

Wijkverpleging nieuwe stijl: meesters in hun vak

Met de terugkeer van de wijkverpleegkundigen in de wijk verandert het werk van deze beroepsgroep enorm. Daarom wilde Zusters & Co haar cursisten blijvend ondersteunen met een goede handleiding voor in de dagelijkse praktijk. 

 

Het resultaat is het boekje Meesters in hun vak, wijkverpleging nieuwe stijl. Inclusief interviews met professionals en bestuurders.

Er moest wel iets gebeuren want het aanbod- en productgerichte werken van wijkverpleegkundigen heeft nooit goed gewerkt. Om maar wat te noemen. De kosten rezen de pan uit. Het werk werd vaak niet efficiënt gedaan. Cliënten waren ontevreden omdat zij steeds een andere zorgverlener op bezoek kregen. En de samenhang en betrokkenheid binnen teams van wijkverpleegkundigen waren ver te zoeken.

 

Zelfredzaamheid vergroten

De wijkverpleegkundige van nu werkt heel anders: ze is autonoom, zichtbaar in de wijk en weet van wanten. Ze biedt op de eerste plaats goede zorg. Dit wil zeggen: naast het uitvoeren van allerlei verpleegkundige handelingen, vergroot ze vooral de zelfredzaamheid van haar cliënten. Ze luistert naar wat haar cliënten te zeggen hebben, kijkt wat er aan de hand is en vraagt wat zij nodig hebben. Voor sommige bewoners is zij zelfs een vertrouwenspersoon.

Maar er is meer. De wijkverpleegkundige van nu heeft ook goede communicatieve vaardigheden en is een waardevolle gesprekspartner voor collega’s, de organisatie, de huisarts en andere hulpverleners. Bovendien kan zij zich goed positioneren en presenteren.

 

Kennis beroepspraktijk 

Ze is ondernemend. De nieuwste informatie op haar vakgebied spoort de wijkverpleegkundige van nu zelf op via internet. Continu werkt ze aan haar eigen ontwikkeling en onderneemt ze actie om tekorten aan kennis in de beroepspraktijk aan te vullen. Samen met haar collega’s geven ze elkaar feedback en hebben ze duidelijk op hun netvlies wat hun taken zijn en die van andere samenwerkingspartners.

Maar een meester in het vak word je niet zomaar. Daar is toewijding voor nodig, discipline en de wil om permanent te leren.

 

Opdrachtgever: Zusters & Co

Opdracht: schrijven prettig leesbaar inhoudelijk boekje. Inclusief interviews met professionals en bestuurders.